Tandprothetiek

Een tandprotheticus is iemand die gespecialiseerd is in het vervaardigen en aanmeten van allerlei soorten gebitsprotheses. Dit kan gaan om een uitneembare volledige of partiële gebitsprothesen. Deze protheses worden met zorg en ambacht in ons tandtechnisch laboratorium vervaardigd. 

Uit de krant 

Een gebitsprothese bij Tandstad

Schaamte of pijn is echt niet nodig!

Lachen, kauwen en praten. Iedereen doet het elke dag. Maar met een onvolledig gebit of een slecht passende prothese ligt dat anders. Dat hoeft helemaal niet! Tandprotheticus Remy Verberne van Tandstad maakt perfect aansluitende gebitsprotheses en laat u weer glimlachen zoals vroeger. Bijna iedereen zegt: had ik dit maar eerder gedaan!

“Tanden vallen direct op als je naar iemands gezicht kijkt,” zegt Remy Verberne. “Maar toch is het gebit iets heel intiems. Ik krijg mensen in mijn praktijk die al jaren rondlopen met een half gebit of met pijn in hun mond. Ze schamen zich, maar vinden het moeilijk om de stap te zetten naar een mooi, goed passend kunstgebit. Terwijl zo’n prothese veel ellende oplost.”

“Een vrouw viel me om de hals”

Remy geeft een paar voorbeelden. “Een man die dolgraag ging klaverjassen, deed dat niet meer, omdat hij zich schaamde voor zijn gebit. Met een prothese werd hij een ander mens. En een vrouw die alleen nog maar zacht voedsel at, viel me om mijn hals toen ze met een goed passende prothese weer normaal kon kauwen. Dan heb ik het nog niet gehad over al die mensen die na een lange tijd weer breeduit durven te lachen als ze bij mij zijn geweest.”

“Eindelijk een gebit dat mij past”

Tandprotheticus Remy is specialist in uitneembare protheses. Als een patiënt bij hem komt, begint hij met goed luisteren. “Ik wil eerst weten wat iemand wenst en verwacht. Daarna maken we samen een plan. Soms vraag ik naar foto’s van vroeger, want sommige mensen willen zo veel mogelijk de aanblik van hun tanden behouden. Anderen vinden het juist fijn om eindelijk rechte, witte tanden te hebben.”

“Alle specialisten blinken uit in hun vakgebied”

Remy werkt in de gezamenlijke praktijk Tandstad in Almere. Dat heeft veel voordelen, zegt hij: “Bij Tandstad werken verschillende tandheelkundige specialisten met veel ervaring. Daarom kan iedereen uitblinken in zijn eigen vakgebied. Ook is het handig dat ik er snel een tandarts bij kan halen als dat nodig is. En Tandstad zit centraal in Almere en is makkelijk bereikbaar.”

“Iedereen kan direct een afspraak maken”

Een afspraak maken kan direct bij Remy. Ook uw tandarts kan u doorverwijzen. Dat maakt voor de vergoeding niet uit, zegt Remy. “De zorgverzekering vergoedt eens in de 5 jaar een prothese, zo lang doen mensen er gemiddeld mee. Aanpassing van de prothese wordt elk jaar vergoed vanuit de basisverzekering.”

“U gaat anders de deur uit”

Met pijnklachten kunt u vrijwel meteen bij Remy terecht. Het aanpassen kan dan snel gebeurd zijn. Voor het aanmeten van een prothese moet u op 5 weken rekenen. “Daarna is het wel even wennen,” weet Remy, “maar iedereen die hier binnenkomt, gaat heel anders de deur uit. De meeste mensen zeggen: had ik dit maar eerder gedaan!”

Tandprotheticus Remy Verberne van Tandstad:

 • Aanmeten nieuwe prothese
 • Aanpassen bestaande prothese
 • Direct zelf een afspraak maken
 • Doorverwijzing door de eigen tandarts
 • Snel geholpen
 • Ruime ervaring
 • Vergoeding door de zorgverzekering
 • Praktijk met andere tandheelkundige disciplines
 • Centraal gelegen praktijk

 

Protethiek

Welke soorten protheses zijn er?
 1. Volledige protheses (kunstgebitten): Deze worden gebruikt wanneer alle tanden in de boven- of onderkaak ontbreken. Ze zijn uitneembaar en rusten op het tandvlees.

 2. Partiële protheses: Partiële protheses worden gebruikt als de patiënt nog enkele natuurlijke tanden heeft. Deze protheses hechten zich vast aan de resterende tanden en bedekken de lege ruimtes.

 3. Implantaat-ondersteunde protheses: Deze zijn vergelijkbaar met volledige protheses, maar worden ondersteund door tandheelkundige implantaten in plaats van alleen op het tandvlees te rusten. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

 4. Overkappingsprotheses: Deze zitten over een aantal behouden blijvende tandwortels of tandheelkundige implantaten. Ze bieden meer stabiliteit dan traditionele volledige protheses.

 5. Tijdelijke protheses: Dit zijn protheses die direct na extractie van tanden worden geplaatst om het genezingsproces te ondersteunen en de patiënt in staat te stellen tanden te hebben tijdens dit proces.

Worden de kosten voor een prothese vergoed?

Een kunstgebit boven en onder, zonder implantaten, kost u ongeveer €300 aan eigen bijdrage. Dat zijn de kosten van 25% die u zelf betaalt, uw eigen bijdrage.

Een klikgebit met twee implantaten in de onderkaak (en boven geen), kost u gemiddeld €380 aan eigen bijdrage. 

De genoemde bedragen staan los van het eigen risico van €385. Als u uw eigen risico nog niet heeft aangesproken in dit kalenderjaar, komen deze kosten voor uw eigen rekening. 

Let op, elke zorgverzekeraar hanteert andere tarieven. Kleine verschillen kunnen er zijn. Een kunstgebit zit in de basisverzekering en wordt dus altijd voor minimaal 75% vergoed, ongeacht of u aanvullend verzekerd bent of niet. Wilt u precies weten wat de kosten zijn of wilt u eerst advies? Dat kan! Neem contact op met een tandprotheticus bij u in de buurt en vraag hem een offerte voor u te maken. Deze kunt u vervolgens voorleggen aan uw zorgverzekeraar.

 

Bron: Kunstgebit.nl. Beschikbaar via Kunstgebit.nl.