Tandtechnicus – Meester in Porseleintechniek    

Marc van Latum

Mooie dingen maken dat is wat ik fijn vind. Luisteren, kijken, overleggen en dan maken. Nauurlijke tanden! De kunst om mensen weer blij te maken

Wie ben ik?

Als porseleintechnicus heb ik het geluk een prachtige ambacht uit te oefenen. Mijn expertise ligt in het vervaardigen van vaste tandheelkundige constructies. Het is voor mij een uitdagende taak om tanden te creëren die perfect passen bij het bestaande gebit van een patiënt. In mijn werk streef ik niet naar symmetrie, maar naar natuurlijke schoonheid. Belangrijk hierbij zijn de juiste kleur, de perfecte vorm en het creëren van een harmonieus geheel. Ik ben zeker een perfectionist in mijn vak.

In tegenstelling tot veel van mijn vakgenoten, sta ik in direct contact met de patiënten. Ik wil niet simpelweg werken alsof ik in een fabriek werk; het is voor mij cruciaal om de vreugde in de ogen van mensen te zien wanneer ze hun nieuwe tanden ontvangen. Dit is vooral speciaal als ze jarenlang tandheelkundige problemen hebben gehad.

Samen met mijn collega’s houd ik regelmatig overleg om te bespreken hoe we het beste esthetische resultaat kunnen bereiken. Dit was de drijfveer achter de oprichting van Tandstad in 1999: meer samenwerking tussen de verschillende disciplines en zien hoe tandartsen praktisch werken met onze creaties.

Vroeger was het ongebruikelijk dat een tandtechnicus nauw samenwerkte met tandartsen. Maar ik ben elke dag dankbaar dat ik deze stap heb gezet. Ik werk niet meer alleen in een laboratorium, maar heb het voorrecht samen te werken met een groep zeer kundige collega’s. Het directe contact met tandartsen in Tandstad, en ook met externe tandartsen, stelt ons in staat om werk van hoge kwaliteit te leveren.

Vaak, als ik aan het werk ben, realiseer ik me hoe buitengewoon mooi mijn vak is. Als tandtechnicus zet ik letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk.

Benieuwd naar mijn collega’s?